Bierfestivals: 7 tips om optimaal te genieten

poster van een bierfestival in Kopenhagen

Iedere liefhebber kan op een bierfestival zijn hart ophalen. Het biedt mogelijkheden om kennis te maken met de meest diverse bijzondere biertjes. Het aanbod een scala dat normaal gesproken alleen een hele uitgebreide kroegentocht onder je bereik brengt. Ik geef je graag wat tips die jou in staat stellen zoveel mogelijk uit je bezoek te halen aan het bierfestival van je keuze.

Focus, kies een thema

Je gaat niet naar het Louvre om het hele museum te zien. Zeker niet als je maar een dag gaat, want dat is gekkenwerk. Iets soortgelijks geldt voor een bierfestival. Je wilt niet alles uitproberen wat er wordt getapt. Kies een bepaald thema waar je op focust. Bier dat je nog nooit gedronken hebt, brouwerijen waar je nog nooit van hebt gehoord, of een bepaalde bierstijl. Doe je huiswerk. Probeer uit te vinden welke deelnemers bieren brouwen die voor jou echt de moeite waard zijn. Sites als ratebeer.com of beeradvocate.com hebben natuurlijk niet de absolute waarheid in pacht over wat goed bier is. Maar de ratings op dit soort sites geven in de regel best een goede vingerwijzing.

Ga als het op z’n rustigst is

Bierfestivals zijn populair. Afgelopen mei trok het Nederlandse Bierproeffestival in Den Haag bijna 7000 bezoekers. Houd je van drukte, of zoek je liever een rustiger moment? Bierproeven in een grote menigte kan afleiden van waar het werkelijk om gaat. Ga naar het festival als het net begint. Of als het een meerdaags festival is: kies een dagdeel waarop het minder druk is. Het Haagse Bierproeffestival is in de middaguren relatief rustig. Een goed moment om naar het Groningse bierfestival te gaan is het tijdsvenster op zaterdagmiddag.

Wees niet bang om weg te gooien

Vind je bier weggooien drankmisbruik? We zijn natuurlijk allemaal netjes opgevoed: dat betekent ‘eet je bord leeg’, respectievelijk ‘drink op wat je hebt laten inschenken’. Maar er is geen goede reden om op een festival bier te drinken dat je niet lekker vindt. Als het echt niet je ding is, spoel het maar weg. Je beledigt er niemand mee.

Praat met brouwers

Op veel festivals zijn bij de stands/tappunten mensen van brouwerijen aanwezig. Een goede gelegenheid om meer te weten te komen over hun bieren. Hoe ze worden gebrouwen, wat het idee/inspiratiebron er achter is. In de regel zijn er weinig dingen waar mensen zo graag over praten als over hun passie. Daar zijn brouwers geen uitzondering op.

Steek je handen uit de mouwen

Waarom een bierfestival niet meemaken aan de andere kant van de toog? Een prima mogelijkheid om samen te werken met andere bierenthousiasten of met professionele brouwers. Vrijwillig helpende handen zijn dikwijls nodig. De handen uit de mouwen steken geeft voldoening en wordt niet zelden beloond met leuke gimmicks (toffe t-shirts), toegang tot meer private tastings of afterparty’s.

Eet en drink

Zorg dat er goed voor je inwendige mens wordt gezorgd.

Regel een lift

Proeven op een festival voorziet niet in het uitspugen van de biertjes die je proeft, zoals bij wijn proeven te doen gebruikelijk is. Om die reden: zorg voor vervoer terug naar huis. Regel een lift of neem een taxi.

Bierfestival agenda

Ga naar het overzicht van festivals en andere leuke bieractiviteiten van Biernet >>

2 gedachten over “Bierfestivals: 7 tips om optimaal te genieten

  1. Bedankt voor de goede tips om te genieten van een bierfestival. Mijn man en zijn vrienden willen binnenkort naar een festival die laat afgelopen is. Wat een slimme tip om van tevoren een lift te regelen, dat is de veiligste manier om thuis te komen. Een taxibus bestellen is voor de groep denk ik de voordeligste optie.

    1. En van de taxi-onderneming een slimme zet om te reageren op een blogpost over bierfestivals! 🙂

      Ik doe goede wensen dat er weer op afzienbare tijd bierfestivals mogelijk zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *