Verwennerij met bier en sigaren

Bij Thijs uit Vlagtwedde nodigde uit voor een masterclass bier en sigaren

Naast een groot liefhebber van bier, ben ik ook een man die op zijn tijd een goede sigaar erg kan waarderen. Een echte sigaar bedoel ik dan. Eentje waar je best een uur tijd vrij voor mag maken: ga er maar eens voor zitten om er waarachtig van te gaan genieten. Daar mag ik dan graag ook iets bij drinken: een kop koffie bijvoorbeeld, of een cognac. Pastis doet het ook wel voor mij.

Interessant genoeg leefde de combinatie bier en sigaren nog niet echt bij mij. Of het moet al zijn geweest in de vorm van een anagram: ik heb in mijn studententijd ooit iemand gekend, van wie de letters van haar naam verhaspeld konden worden als ‘M(mm) Bier en Sigaren’. Een sigaar roken en daarbij een neutraal bier drinken, dat deed ik weleens op een zomerse dag op het terras. Ooit heb ik een sigaar willen combineren met een mooie tripel. Om te ontdekken dat mijn smaakpapillen door de sigaar werden gebombardeerd en de smaak van het fraaie bier volstrekt ten onder ging.

El Dorado

Niettemin werd mijn nieuwsgierigheid geprikkeld toen ik me laatst aanmeldde voor het Groningse Bierfestival. Er bleek een soort van randprogramma te zijn, met onder meer een masterclass Bier en Sigaren. Thijs Dijkstra deelde er enkele van zijn bezielde tips om bier en sigaren te combineren op een manier dat de uitkomst meer is dan de som der delen. In het dagelijks leven is Dijkstra een van de uitbaters van drankenspeciaalzaak Bij Thijs, een waar El Dorado voor levensgenieters in Vlagtwedde.

Zo schoven acht nieuwsgierige liefhebbers aan bij Dijkstra’s masterclass. Onder de parasol rond de terrasverwarming in de tuin van restaurant Het Feithhuis, in de schaduw van de Martinitoren in het hart van de stad Groningen.

Tre Fontane

Zijn eerste combinatie toonde aan dat je een sigaar niet per se hoeft te combineren met een heel zwaar bier om beider smaken elkaar te laten complementeren. Voorwaarde is dan wel dat de sigaar van je keuze ook niet van een al te zwaar kaliber moet zijn. Maar neem een short filler als een señorita van het Nederlandse huis Hajenius. Drink die naast een tripel als die van de trappisten van de Italiaanse abdij Tre Fontane. En ontdek hoe verrassend de sigaar combineert met het eucalyptuskruid die in de smaak van het bier naar voren komt.

Kasteel Trignac XII

Een steviger sigaar veronderstelt een stevig bier. De heren Dijkstra vergastten ons in het tweede deel van hun masterclass op een Macanudo Maduro, een schitterende long filler sigaar vervaardigd in de Dominicaanse Republiek. Verwennerij nochtans: een echte Oost-Groninger had ongetwijfeld verzucht “’t Kon minder…” De suggesties voor passende begeleiding waren dan ook niet bepaald kinderachtig. Wat te denken van een pairing met Trignac XII van Brouwerij Van Honsebrouck. Dit Belgische familiebedrijf is met name bekend van de Kasteel-bieren. De Trignac is een tripel die gerijpt wordt op cognacvaten. Het is een bier waar je even voor moet gaan zitten, net als voor die vorstelijke sigaar. Dat de twee qua smaak prima door een door kunnen, leidt geen enkele twijfel.

Gouden Carolus Indulgence 2015 whisky infused

Een sigaar van formaat houdt je nog wel even van de straat. Het kwam daarom prima te pas dat de heren Dijkstra nog een derde traktatie onder de kurk hadden tijdens hun masterclass. Ook deze paste perfect in het spectrum. Want de combinatie sigaar en whisky is natuurlijk een klassieker. Afgelopen jaar kwam de Mechelse Brouwerij Het Anker met een nieuw bier: Indulgence. Het doet zijn naam alle eer aan: een speciale versie van Gouden Carolus Classic verrijkt met single malt whisky uit de huiseigen stokerij. Dit volmondige bier kan zich uitstekend meten met een complexe sigaar, zodanig dat er een prachtige complementaire smaak ontstaat.

Op het spoor gezet door de heren Dijkstra schieten me een aantal opties te binnen waarmee je bier en sigaren verdienstelijk kunt combineren. Ik zie goede mogelijkheden voor een sigaar en een robuust glas Beerskey van Martin Ostendorfs Muifelbrouwerij. Of wat dacht je van Guiness Export Stout? Om van complexe en rokerige Russian Imperial Stouts nog maar te zwijgen.

Maar misschien heb jij wel een combinatie ontdekt waar ik nog helemaal niet aan heb gedacht. Aarzel dan niet om die met ons afficionado’s te delen.

Bezoek de website van Bij Thijs in Vlagtwedde >>

Meer lezen over Kasteel Trignac XII >>

Meer lezen over Gouden Carolus Indulgence 2015 >>

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *