De vader van Zuster Agatha

Martin Ostendorf Muifelbrouwerij

Wat is een brouwerij? Een plek waar mout, hop, gist en water worden omgetoverd tot bier. Een soort van fabriek, met grote koperen ketels die roodglanzend het door hoge ramen vallende licht weerkaatsen. Of waar op een betegelde vloer stalen vergistingstanks strak in het gelid staan. Is dat zo? Of kan een brouwerij ook enkel toe met een brouwmeester die met vakkennis en gedrevenheid tot de verbeelding sprekend bier creëert?

De Muifelbrouwerij heeft geen conische vergistingstanks van koel glanzend metaal. Ook geen wagenpark van vrachtauto’s met een brouwerijlogo erop om bier door heel Nederland af te leveren. Wat de Muifelbrouwerij wel heeft? Onder meer tien geïnspireerde eigen bieren, verkrijgbaar bij slijters en horecagelegenheden in het hele land. En meer en meer liefhebbers en ambassadeurs.

Huurbrouwer

De wieg van de Muifelbrouwerij stond in het stadje Megen, gelegen aan de boorden van de Maas in het uiterste hoekje van noordoostelijk Brabant. Martin Ostendorf is de geestelijke vader. Tegenwoordig is Muifel thuis in Berghem (gemeente Oss). Een huurbrouwer, die zelf bieren bedenkt en ontwikkelt, om ze op grote schaal te laten maken bij een brouwerij die daar de capaciteit voor heeft. In de VS hebben ze voor deze categorie brouwer een mooie naam: gipsy brewer.

Van een brouwsel in een weckketel met een capaciteit van 20 liter in 2002, tot een productie van 706 hectoliter afgelopen jaar: de productie van de Muifelbrouwerij vertoont gestage groei. Ongetwijfeld geholpen door het feit dat haar bieren meer en meer erkenning vinden. In 2015 viel Martin Ostendorf in de prijzen tijdens de Dutch Beer Challenge: zowel de quadrupel Zuster Agatha als Muifel USA_IPA werden gelauwerd met een bronzen medaille. Met Zuster Agatha viel hem bovendien de eer te beurt te worden uitgeroepen tot ‘Lekkerste Bier van Brabant’.

Zuster Agatha

Een rijke, uitgebalanceerde quadrupel: dat vind je onder de kurk bij Zuster Agatha – met de klemtoon overigens op de eerste A. Het vloeit in het glas met een geel-beige schuimkraag. Het aroma geeft mout en dropachtige toetsen. Die komen ook in de smaak naar voren, evenals tonen van caramel en gedroogde rozijnen. Voor haar soort is Zuster Agatha subtiel. Zoet, dat wel, maar met voldoende tegenwicht van hop. Ostendorf gebruikte Northern Brewer en Hallertau Herzbrucker. Het bier bevat levendig koolzuur, dat het mondgevoel ervan veel minder plakkerig maakt dan zo menig quadrupel counterpart.

Wat dit bier in mijn ogen bijzonder maakt, is dat je erin kunt proeven hoe eng verwant bier eigenlijk is met whiskey: voor allebei is gekiemd graan het fundament. Een motief dat Martin Ostendorf trouwens verder heeft uitgewerkt in Beerskey, gebrouwen met Beards whiskeymout, die bij de roostering een onderscheidend turfaroma heeft gekregen. Geen allemansvriend, maar een bier dat langzaam maar zeker aan populariteit wint.

Weer op de markt

Het ‘Lekkerste Bier van Brabant’ is gelukkig weer verkrijgbaar.  Wie wilde na die uitverkiezing niet Zuster Agatha proeven? In zo’n situatie wil de vraag het aanbod weleens overtreffen. En bij een ambachtelijk bier is er nu eenmaal tijd nodig om het weer in de schappen te krijgen. Proefbrouwerij Lochristi, door wie Martin Ostendorf het leeuwendeel van de Muifelbieren laat brouwen, heeft de voorraad weer op peil gebracht. Wanneer hij had gewild, had Ostendorf die al in zijn geheel aan een enkele afnemer kunnen verkopen, nog voordat het bier goed en wel in de fles zat. Wanneer hij had gewild… Maar Ostendorf wilde niet.

Voor de Muifelbrouwerij is 2016 een belangrijk jaar. Martin Ostendorf hoopt dit jaar met zijn productie de 1000 hectoliter ‘aan te tikken’. Groei noodzakelijk voor bestendigheid, die het mogelijk maakt zijn plannen te realiseren. Zodat de gipsy brewer zich op enig moment fulltime aan de Muifelbrouwerij kan wijden. Een brouwer mag tenslotte dromen. Samen met visie en daadkracht is dat per slot van rekening de basis van ieder bloeiend bedrijf.

Volg de Muifelbrouwerij op Facebook >>

Een gedachte over “De vader van Zuster Agatha

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *