Garre Tripel: het biergeheim van Brugge

Garre Tripel

Brugge is een echte bierstad. Als liefhebber heb je ongetwijfeld gehoord van de ondergrondse bierleiding die De Halve Maan heeft laten aanleggen naar haar nieuwe bottelarij. Daar waar de bieren van Straffe Hendrik en Brugse Zot worden afgevuld om hun weg te vinden in de wereld. Of wat te denken van Brugge Tripel. Een klassieke bierstijl die ook met Brugge wordt geassocieerd is Vlaams Bruin. Het bruinrode bier van het onlangs heropende Bourgogne des Flandres heeft een revival ingezet. Maar als je in Brugge bent, ga dan ook en vooral op zoek naar Garre Tripel.

Op zo mening straathoek in de binnenstad is het alsof je een blik wordt gegund terug in de tijd, rechtstreeks naar de middeleeuwen. En daarnaast is Brugge toeristen van alle windstreken, en winkels waar je chocolade koopt, kant en flesjes Duvel voor € 3,50. Voor wie zoekt, is er evenwel veel authenticiteit te vinden.

De sporen zijn makkelijk te vinden

Naar Garre Tripel was het ook goed zoeken. Hoewel de sporen in de virtuele wereld makkelijk te vinden zijn. Wie in ’s wereld grootste zoekmachine de termen <<speciaalbier Brugge>> invoert, vindt vrijwel bovenaan de zoekresultaten een link naar Staminee De Garre, de plek in de stad waar je genoemde Tripel kunt proberen.

De enige plek.

Het etablissement is weggefrommeld in een onooglijk steegje tussen de Markt en de basiliek van het Heilige Bloed aan de Burg. We waren er al zoekend enige malen aan voorbij gestiefeld. Totdat een innemende Bruggeling ons wees op een doorgang in de gevelrij. Gesitueerd tussen een chocolade- en een kantwinkel, zo smal dat twee volwassen mensen elkaar er alleen met moeite kunnen passeren.

Een aantal passen het steegje in leiden zes door de tijd schuin gezakte stenen treden naar de ingang van de staminee. Wie naar binnen gaat, betreedt een café dat met een zekere eigenzinnigheid profane zaken als trends buiten de deur heeft gehouden. Ik houd erg van dit soort gelegenheden. Ze zijn het levende bewijs dat je slaafs confirmeren aan wat de tijd van je verwacht, geen doel op zichzelf is.

‘Gekend huisbier’

De bediening brengt ons een kaart met een indrukwekkend assortiment Belgische bieren, meest van kleine, onafhankelijke brouwers. Wijst ons erop dat zijn staminee “gekend” is voor het huisbier Garre Tripel. En beantwoordt de vraag of er ook Leffe Blond is met een afgemeten: “Wij serveren hier enkel lekker bier.”

En Garre Tripel zal het zijn. Gul schuimend wordt een bokaal voor me neer gezet, vergezeld door een schaaltje met blokjes kaas met selderijzout. Deze blonde Tripel is er eentje van formaat, met een respectabel ABV van 11,5%. Het wordt gebrouwen door brouwerij Van Steenberge in Ertvelde en is een variant van het moederbier Piraat.

Complex aroma, rijke smaak

Van onder een schuimkraag als een Duits dekbed komt een complex aroma tevoorschijn met tonen van bakkersgist, biscuit, jenever, banaan, kruidnagel, en uiteindelijk zelfs een geur die aan perziken in blik doet denken.  Het bier is perzikkleurig geeloranje, mistig, op het troebele af. Voor zijn kaliber is Garre opvallend fris van smaak. Natuurlijk proef je er de alcohol in, die laat zich niet verstoppen. In de smaak komt ook geel fruit naar voren, mout met een onderstroom die een aangenaam zuurtje in zich bergt. De mout blijft ook hangen in de nasmaak, waarin ook de kruidige hoppigheid is waar te nemen. Het zorgt voor een frisheid die zoveel bieren met dit alcoholgehalte vaak missen. Garre is een bier met een aangenaam romig mondgevoel. Het koolzuurgehalte is vrij gemiddeld. Een Tripel die uitnodigt om ervan te drinken, een van de interessantste en lekkerste die ik ooit gedronken heb.

Mocht je verliefdheid op dit bier serieuze vormen aannemen, dan kun je in de staminee Garre de tripel ook kopen afgevuld op fles. Maar die is een aankoop voor mensen die niet vies zijn van sjouwen. De maatvoering ervan is namelijk vergelijkbaar met het formaat van het bier erin: monumentaal. Als je het niet erg vindt je tocht door de Brugse binnenstad voort te zetten met een fles van Magnum-formaat (1,5 liter) het overwegen meer dan waard. Of als je een hotel hebt in het hart van deze mooie oude stad.

Neem de tijd om het geheim te ontdekken

Maar wat je zeker moet doen: voorbij de massa-toeristische façade kijken met haar wafels, koetsjes en veel te dure eetgelegenheden. En de tijd nemen om dit heerlijke Brugse biergeheim te ontdekken. Garre Tripel. Onthoud die naam.

Bezoek de website van Staminee De Garre >>

7 gedachten over “Garre Tripel: het biergeheim van Brugge

  1. Kan ik triple garre ergens kopen want is echt super lekker bier want heb het gisteren na weekendje zeeland het kunnen proeven in Brugge in café de garre. Een klein zeer gezellig cafeetje. Zal er zeker nog eens naar toe gaan als ik dan een weekendje vertoef in Brugge.

  2. Wij zijn zijn er zelf al diverse keren geweest tijdens onze vakanties in Zeeuws Vlaanderen, wij hebben nog niet eerder zo’n lekker bier gedronken gedronken als het Garre. Ook het staminee en het personeel zelf zijn uniek, ook de bezoekers die je er aantreft is een afspiegeling van de Brugse bevolking. Wij zullen iedere keer als wij Brugge bezoeken een bezoek brengen aan staminee Garre. Verder kunnen wij iedereen die Brugge wil bezoeken aanraden om een bezoek te brengen aan staminee Garre.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *