‘Laten zien dat ook vrouwen bier waarderen’

vrouwen en bier

Bier: het was altijd de Assepoester van de alcoholische versnaperingen. Tegenwoordig is bier bezig met een geweldige emancipatieslag. Maar is bier een echt mannending? Het cliché is hardnekkig. Gelukkig zijn er genoeg vrouwen die dat cliché logenstraffen. Bewijs nodig voor die stelling? Neem eens een kijkje op de site Speciaalbiertjesblog. Bierschrijver laat de initiatiefneemster ervan aan het woord over wat haar als bierliefhebster en -blogger beweegt.

‘De wereld laten zien dat ook vrouwen speciaal bier waarderen’

“Hé hallo! Ik ben Amanda, 26 jaar uit Arnhem: de vrouw achter de Speciaalbiertjesblog.

Een vrouw en bier?

Een vrouw en speciaal bier… Voor veel mensen is dat toch nog wennen op een of andere manier. Mannen drinken bier, pils. En vrouwen…? Die drinken geen bier maar wijn of sterkedrank. Bier, dat is voor mannen.

In mijn omgeving is dat anders gelukkig, ik heb een paar vriendinnen die ook erg kunnen genieten van een speciaal biertje en dat is fijn. Ervaringen uitwisselen van bepaalde bieren en af en toe samen proeven.

Mensen reageren verrast als je zegt een blog over bier te hebben. Ze verwachten dat alleen een man zo’n dergelijk blog kan schrijven en niet ik. Vandaar dat ik op een gegeven moment maar neer hebt gezet dat ik toch echt vrouw ben…

Vieze witte wijn

Rond mij zestiende proefde ik voor het eerst bier in de kroegjes waar wij uit gingen. Pils? Nee, dat vond ik niet echt wat. Het is bitter, wat smaakloos en niet echt lekker. Al gauw ga je dan aan de wijn als tiener wanneer je uitgaat. Die vieze veel te zoete witte wijn. Pils liet ik links liggen en speciaalbier daar dacht ik niet eens aan. Pas toen de wijn mij een beetje de keel uit kwam, ging ik verder kijken wat er eigenlijk nog meer was.

Mijn eerste speciaalbiertje

De eerste echte speciaalbiertjes die ik dronk, kwamen van mijn moeder. Wanneer wij rijsttafel aten kwam daar altijd een bepaald speciaal biertje bij kijken. De Bellevue kriek. Een vruchtenbier wat ik nog steeds wel lekker vind op momenten. De Bellevue was voor mij toegankelijk en niet te zoet. Het was één van de eerste bieren die ik dronk, daarna volgenden er geleidelijk wat meer. De blonde biertjes, de (vieze) Liefmans vruchtenbieren en de rosébieren.

Ervaringen delen

Het moment waarop ik echt bier boven wijn of andere drank ging verkiezen, kan ik me niet herinneren. Dat ging vanzelf. Wel weet ik dat ik altijd graag heb geschreven: vroeger al mijn eigen sites creëren, dagboeken bijhouden en gedichten/verhalen schrijven. Ik merkte dat er zoveel verschil tussen alle bieren zat die ik dronk, dat ik deze verschillen en ervaringen ook wel graag wilde delen met de buitenwereld. Op deze manier kan ik schrijven en bier proeven combineren. En laten zien aan de wereld dat er ook steeds meer vrouwen zijn die speciaal bieren waarderen.

Op het moment bestaat mijn blog al bijna een jaar. Quadrupels en tripels zijn mijn favoriete biersoorten. Daarnaast ontdek ik steeds meer mooie bieren. Ik ga steeds meer soorten bier waarderen en leer nog veel bij tijdens en over het proeven. In 2016 wil ik nog veel meer leren, bierfestivals bezoeken en nog meer biertjes drinken. Proost!”

Neem een kijkje op het Speciaalbiertjesblog van Amanda >>

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *