Craftbeer USA: 4 brouwers uit the Deep South

Füse Broadstreet Augusta (GA)

Ik had me iets anders voorgesteld bij down town Augusta. Het hart van de stad van the godfather of soul James Brown, gelegen aan de Savannah River in het zuidoosten van de VS. Wat ik zag, deed me denken aan Dresden. Of aan Hoogezand. Of aan Kaatsheuvel. Een plaats waarvan het hart is weg geopereerd, in afwachting van een donororgaan. Wanneer het zover is? Onzeker. Misschien komt het, misschien ook niet.

Zulke ontzielde steden zijn er in de Verenigde Staten talloos. Het leven verplaatst naar inwisselbare malls aan de rand. Het hart verlaten, vergeten. Overgelaten aan verval, verderf. Maar nu herondekt door enkele pioniers die creativiteit combineren met zin voor avontuur. Zodat een beweging is ingezet die je met een beetje goede wil kunt typeren als een ontluikende renaissance.

Waarachtig: interessant bier

Tot die pioniers kun je de initiatiefnemers rekenen van Füse, een etablissement waar het draait om creative cuisine en craftbeer. En juist om die reden waren we daar naartoe op weg, door de ontharte stad op die maandagmiddag aan het einde van de zomer. Füse is een soort bloeiend bloempje in de woestijn. Met aimabele bediening, lekkere farm to table gerechten en waarachtig: interessant bier.

Wat te kiezen voor een liefhebber die bezig is zijn vooroordelen over Amerikaans bier overboord te gooien? Füse helpt met het aanbieden van een beerflight. Een proefplankje: ik had er uiteindelijk vier kennismakingen met brouwerijen uit the Deep South op geselecteerd. Hele fijne kennismakingen.

Three Taverns Single Intent (5,0%  ABV)

Gemaakt door een brouwerij uit de buurt van Atlanta, opgericht door een voormalig manager van Coca Cola. Geïnspireerd op het Belgische ‘paterbier’, bestemd voor consumptie van de brouwende monniken. Single Intent is een verfrissend blond bier dat zijn kruidige aroma dankt aan Franse Strisselspalt-hop. Als je nieuwsgierig bent naar het ontstaan van de brouwerij met de wonderlijke naam Three Taverns, verwijs ik je naar dit artikel op deze site.

threetavernsbrewery.com

Westbrook IPA (6,8% ABV)

Een bierstijl weer helemaal van deze tijd gemaakt door vakkundige brouwers uit Amerika, niet gehinderd door enige ballast ingegeven door traditie hoe dan ook. Deze IPA is van brouwerij Westbrook uit Mount Pleasant (South Carolina): liefhebbers van experimenten met ingrediënten en technieken. Dit is een heel doordrinkbaar bier op een fundament van pils-, Munich- en Carapils-mout. Vier keer werd het voorzien van een dosis hop, een blend van Amerikaanse variëteiten. Om uiteindelijk dubbel vergist te worden. Het resultaat mag er wezen.

westbrookbrewing.com

Ode to Mercy Imperial Brown Ale (8,2% ABV)

Een nootachtig aroma brengt dit bier, met moutachtige zoetheid, gevolgd door tonen die aan koffie, hout en pecannoten doen denken. De smaak is rijk, romig, met toetsen van karamel, rook, koffie en geroosterd mout. Een bier van formaat, goed in balans. Met een prettig frisse afdronk. Gemaakt is dit craftbeer door brouwerij Wild Heaven, eveneens uit de buurt van Atlanta. Een brouwerij die zich laat voorstaan op volmout-bieren waaraan geen extra suiker is toegevoegd.

wildheavencraftbeers.com

Thomas Creek “Up The Creek” (12,5% ABV)

Dit mahonie-kleurige bier kun je bijna eten met mes en vork.  Extreme IPA, zo bombarderen de brouwers van Thomas Creek uit Greenville (South Carolina) hun creatie. Een respectabel alcoholpercentage, waarover een rijkgeschakeerde, moutachtige smaak is gedrapeerd. Warrior, Nugget, Amarillo, Willamette: deze hoppen zorgen dat “Up The Creek” qua smaak ook iets lichtvoetigs houdt, net als de uitbarsting van bijna vineus fruit, bij het aardse van geroosterd mout en karamel. Wat bijblijft is het fluweelachtige mondgevoel en een prettige fruitige en moutzoete afdronk. Een beest van een brouwsel, van oudtestamentisch formaat: het is niet voor niks dat de makers zelf het woord ‘Behemoth’ in de mond nemen.

thomascreekbeer.com

Füse

En tenslotte mag een verwijzing naar het etablissement Füse niet ontbreken. Mocht je in de buurt zijn, rijd even naar Broad Street voor een lekkere lunch of diner met een goed glas craftbeer. Laat me weten hoe je het vond.

fuse-augusta.com

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *