Three Taverns: openbaring die brouwerij werd

bier_Three Taverns

Ieder bedrijf heeft een verhaal. In verhalen van menig brouwerij glanzen rood koperen ketels, ruikt het naar gemout graan, hoor je de twijfel of het kan, die enorme hoeveelheid flessen verkocht krijgen, en klinkt de echo van de euforie toen dat uiteindelijk ook lukte. Verhalen als jongensboeken. Vaak zijn de verhalen van brouwerijen geënt op door de tijd getaande traditie. Het verhaal dat ik nu ga vertellen is feitelijk pas twee jaar oud. Maar voor zijn inspiratie reikt het terug tot in het klassieke Rome.

Coca Cola-manager

Waar begint het verhaal? In Decatur, een voorstad van Atlanta. Daar, in het oude Zuiden van de Verenigde Staten was het, dat in 2013 voor het eerste bier in de bokalen vloeide. En belangstellenden kwamen proeven in het lokaal van wat was gaan heten Three Taverns Craft Brewery. Het was het voorlopig belangrijkste aankomstpunt van een tocht van bijna twee decennia, afgelegd door een voormalig marketingmanager van Coca Cola genaamd Brian Purcell.

Een obsessie die een bedrijf werd

Het traject kent een start: een bezoek aan België halverwege de jaren ’90. Daar waar Purcell voor het eerst kennis maakt met het rijke biererfgoed. Gevolgd door een aankoop die hij doet enkele jaren daarna: een brouwpakket. Dat ergens een poos heeft stof staan garen. Om uiteindelijk in 2005 tevoorschijn te komen. Met zijn eerste batch speciaalbier ontwaakt bij Purcell het bewustzijn dat brouwen een stukje van zijn ziel voldoening geeft, waarvan hij tot dat moment het bestaan nooit heeft vermoed. De openbaring wordt een obsessie. En die resulteert weer in een bedrijf: de Three Taverns Craft Brewery.

Handelingen

What’s in a name? Three Taverns, de plek heeft echt bestaan: tweeduizend jaar geleden aan de Via Appia net buiten Rome, een verzorgings- en rustplaats voor reizigers. In het bijbelboek Handelingen wordt de locatie genoemd: ’tres tabernae’, wat vertaald kan worden als ‘drie bedrijven’. Volgens historici een smederij, een kruidenier en een eethuis. Purcell stelt zich Three Taverns voor als een plek waar reizigers rust vinden, een gesprek en samenzijn, aan tafel met eten en drinken. En wanneer we samenkomen, onze levens delen onder het genot van een goed glas en een lekkere maaltijd, komen we in de visie van Purcell als mensen het best tot ons recht.

Trouw

De Three Taverns Craft Brewery maakt bovengistende bieren die hun inspiratie vinden in de Belgische brouwcultuur. Maar ze blijven tegelijkertijd hun Amerikaanse afkomst trouw door hun onmiskenbare ‘pizazz’. Ik maakte kennis met White Hops, een wit IPA gebrouwen in Belgische stijl. Het is een krachtig (6,5% alcohol), hoppig, redelijk bitter (55 IBU), maar verfrissend smaakvol ale. Three Taverns brouwde het met tarwemout, Citra-hop, specerijen en grapefruitschillen.

Zin voor avontuur

Karaktervol, aromatisch en intens: White Hops is een lekker alternatief in een zythologische gewichtsklasse die het zo dikwijls nét niet heeft. Voor mij althans. Omdat veel bieren met een alcoholpercentage van plusminus 6% wat smaak betreft toch het een en ander te wensen over laten. Te klein voor het tafellaken, te groot voor het servet. Belgisch geïnspireerd ambacht in combinatie met Amerikaanse zin voor avontuur en doelgerichtheid: van Three Taverns wil ik erg graag meer proeven.

Ga naar de website van Three Taverns Craft Brewery >>

Een gedachte over “Three Taverns: openbaring die brouwerij werd

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *