Skuumkoppe: het boegbeeld van Texels

bier_texels (1)

Texel, het grootste van de Nederlandse Waddeneilanden. Vermaard om zijn lamsvlees. En uiteraard vanwege al het fijne dat de Wadden te bieden hebben. Zee, strand, duinen, onmetelijke vergezichten, de wind in je haar onder de hoge luchten, de zilte smaak op je lippen na een heerlijke, lange wandeling. Maar Texel vestigt tegenwoordig ook meer en meer de aandacht op zichzelf met bier.

Tussen de groene weiden van Texel is waar dat bier ontstaat. Sinds 1999 brouwt de Texelse Brouwerij daar speciaalbier, in de oude zuivelfabriek van Oudeschild. Bier dat aan een opmars bezig is bij liefhebbers in heel Nederland. Bij meer en meer horecagelegenheden aan de Hollandse Noordzeekust is er Texels bier op tap. Ook bij slijters in den lande is Texels bier steeds beter te verkrijgen. Het bockbier van de Texelse brouwmeesters is in de afgelopen seizoenen een aantal keer onderscheiden als het beste van Nederland.

Bier moet puur zijn

Bij de Texelse Bierbrouwerij combineren ze ouderwets, ambachtelijk vakmanschap met hedendaagse technologie. Verder vinden ze dat hun speciaalbier vooral puur moet zijn. Daarom kent Texels bier een overzichtelijk aantal ingrediënten: duinwater, gerst en tarwe, hop en een giststam die uitsluitend op Texel voorkomt. De granen zijn overigens van het Waddeneiland zelf afkomstig. Bij de groei profiteren ze van het typische microklimaat met volop zon en in verhouding weinig neerslag.

Wat fascineert is dat de brouwmeesters van Texels met die vaste set van ingrediënten erin slagen een hele baaierd aan biersoorten te componeren. Van fris wit tot intens donker, met alcoholpercentages variërend van 5 tot 10% en alles wat daar tussen komt. Het boegbeeld van de Texelse Bierbrouwerij is Skuumkoppe. Dit donkere witbier herinnert aan een goede Duitse ongefilterde Hefeweizen, alleen is de smaak van Skuumkoppe rijker.

Gist en specerijen

‘Skuumkoppe’ dankt zijn naam aan het woord uit het eilander dialect voor de witte koppen op de bruisende golven van de zee rondom Texel. Een raak gekozen naam, want het amberkleurige bier vloeit met een stevige schuimkraag in het glas. De kleur van het schuim doet inderdaad een beetje denken aan het schuim van de branding. Skuumkoppe heeft een aroma van gist en specerijen. De smaak is verfrissend, met tonen van banaan en een beetje kruidnagel. Het bier is ongefilterd (net als alle bieren van Texels trouwens), wat zorgt voor een lekker romig mondgevoel.

Met Skuumkoppe levert Texels zijn eigen bewijs dat speciaalbierbrouwers in Nederland in opkomst zijn. Met een eigen kenmerkende smaak en zijn frisse karakter is Skuumkoppe een lekker en eigenzinnig alternatief in het aanbod van speciaalbieren. Het maakt maar al te nieuwsgierig om kennis te maken met de andere creaties van de Texelse brouwmeesters.

Bekijk het volledige aanbod van Texelse speciaalbieren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *