Varkenswangetjes gestoofd met Quadrupel

la-trappe-quadrupel

Als je iets zorgvuldig bewaart, dan komt er een tijd dat het weer mode wordt. Voor kleding gaat dat dikwijls op. Of voor bier. In een abdij in de buurt van Tilburg brouwen ze als sinds het einde van de 19e eeuw ambachtelijk, bovengistend bier. Een dikke eeuw later vinden de brouwers zich terug in een soort van avant-garde van de speciaalbier-renaissance. Over wie dit gaat? Over de brouwers van La Trappe, lange tijd ’s lands enige trappistenbier.

Pottenkijkers

Het leuke is dat ze er bij La Trappe van houden om hun bier en hoe het tot stand komt, het verhaal en de beleving, te delen. In tegenstelling tot bijvoorbeeld bij de abdijen van Westmalle of Rochefort, kunnen liefhebbers en ‘pottenkijkers’ er terecht in een bezoekerscentrum om meer te weten te komen over de bijzondere bieren van La Trappe. En om te proeven. Daar maakte een vriendin van ons er nader kennis mee. En zij bracht voor mij onder meer twee flesjes Quadrupel mee.

Daar onder de rook van Tilburg begon het allemaal in 1881 met de oprichting van een abdij door Franse monniken in een verbouwde schaapskooi. Dat was in Berkel Enschot, op een domein waarvan de vorige eigenaar koning Willem II was. Vandaar de naam Koningshoeve. Deze monniken stonden in de traditie van het Normandische klooster ‘Notre-Dame de la Grande Trappe’.

Open gistbakken

Met bierbrouwen voorziet de kloostergemeenschap sinds 1884 in inkomsten. Het huidige aanzicht van de brouwerij met de karakteristieke mouttoren is er sinds de verbouwing van 1891. Met de opbrengst van het bier kon de bouw van de nieuwe abdij worden gefinancierd: een unieke combinatie van industrieel en religieus erfgoed. Het merk La Trappe ontstond een eeuw later, in 1980. Toen kwam een liaison met Stella Artois ten einde en de monniken namen het brouwen en vermarkten van hun bier weer zelf ter hand. Een interessant detail: tot eind jaren 1980 brouwde men met open gistbakken en lagertanks.

In 1991 introduceerden de brouwers van La Trappe Quadrupel, hun zwaarste bier (10% ABV). Aanvankelijk als winterbier maar vanwege de grote vraag werd het al snel het hele jaar rond verkrijgbaar. Een bijzonder rijk bier, met vakmanschap gebrouwen, maar voor mijn eigen smaak echt veel te zoet om het met plezier te drinken. Gelukkig vond het tweede flesje dat ik had gekregen een geïnspireerde bestemming. Op een regenachtige herfstmiddag heb ik er een verrukkelijke stoofgerecht mee gemaakt.


Varkenswangetjes gestoofd met La Trappe Quadrupel

Ingrediënten

1 kilo varkenswangetjes, 1 ui (gesnipperd), 2 winterwortelen (in blokjes gesneden), 4 stengels selderij (in blokjes gesneden), 3 eetlepels bloem, 1 flesje La Trappe Quadrupel, 500 ml bouillon, 2 laurierblaadjes, 4 takjes tijm, zout, versgemalen zwarte peper, boter, (olijf)olie

Bereiden

  • Spoel de wangetjes af onder koud stromend water. Snijd eventueel losse randjes vet, zenen of rafelige stukjes vlees weg. Als je slager dat nog niet heeft gedaan tenminste. Bestrooi het vlees met zout en peper, masseer het een beetje in het vlees.
  • Verhit in een goede koekenpan twee eetlepels olie en een eetlepel boter. Bak hierin het vlees rondom bruin en leg het op een bord totdat je het verder gaat stoven.
  • Als je al het vlees mooi bruin hebt, schenk dan een scheut Quadrupel in de koekenpan om daarin het aanbaksel los te roeren en op te lossen. (Deglaceren in keukentermen.) Dit vocht bewaar je tot je het zo meteen nodig hebt.
  • Zet een ruime braadpan op het vuur en verhit hierin twee eetlepels olie. Fruit hierin de ui tot die lekker zacht is. Voeg dan de wortel en selderij toe en stoof die 5 minuten mee.
  • Strooi de bloem over het groentemengsel en roer het erdoor. Fruit de bloem een minuutje al roerend. Schenk dan de rest van de Quadrupel, de bouillon en het bier waarmee je de koekenpan hebt gedeglaceerd erbij. Goed doorroeren tot er een homogene massa ontstaat.
  • Leg de gebruineerde varkenswangetjesvarkenwangetjes in de pan, doe de laurier en de tijm erbij. Roer voorzichtig door de bier/groente/bouillonmassa. Zet de pan op een sudderplaatje en laat het vlees een poos langzaam garen, tenminste twee uur.
  • Als je wilt, zet de pan met de varkenswangetjes in de oven op 125 graden Celsius. Dan heb je er helemaal geen omkijken naar.
  • Dit vlees kan niet té gaar worden. Als het goed is, kun je het me een lepel eten.
  • Serveren met aardappelpuree, rodekool en een goed glas bier. Quadrupel of een ander stevig en rijk bier van je keuze.

Opmerking

  • In plaats van Quadrupel kun je natuurlijk ook een ander zwaar, donker bier met een rijke smaak gebruiken.

Een gedachte over “Varkenswangetjes gestoofd met Quadrupel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *