New Belgium Trippel: craft ale met koriander

bier_New Belgium_Tripel

Ik ben lang behept geweest met een groot vooroordeel: bier uit de Verenigde Staten, dat was niet veel. Waar ik dat vooroordeel op baseerde? De dingen die je hoorde over Budweiser, Miller, Coors en co waren weinig tot de verbeelding sprekend. De schaarse keren dat ik American Lager proefde, schraagden eigenlijk mijn vooroordeel. Smakeloos en voorspelbaar kwam het uit de longneck vloeien, nog eendimensionaler dan Nederlandse pilsener eenheidsworst-bier. Koud was wellicht het enige positieve wat van die drinkbelevingen in herinnering bleef.

Nieuwsgierigheid

Totdat ik in een van mijn favoriete biercafé’s kennismaakte met een bier van de wisseltap. Het stelde mijn concepten over lekker en interessant bier danig op de proef. Want het kwam uit Amerika. Voor wie het weten wil: het was er eentje van de Flying Dog Brewery, oorspronkelijk uit Colorado, gezegend met de omineuze naam ‘Raging Bitch’. Het was het moment dat mijn nieuwsgierigheid werd gewekt naar een beweging tegen de stroom van liefdeloos koude lager. Van brouwers die zich toeleggen op het maken van wat craftbeer is gaan heten: karaktervol bier op een meer ambachtelijke wijze geproduceerd.

Inspiratie en vakmanschap

Nauwelijks gehinderd door voorschriften, noch door al te invloedrijke tradities laten deze kleinere brouwers zich met name leiden door hun eigen inspiratie en vakmanschap: anything goes. Zo zijn ze ook een oriëntatiepunt geworden voor veel onafhankelijke brouwers in Nederland. Een korte trip naar de USA enkele weken geleden was dan ook een fantastische mogelijkheid om nader kennis te maken met bijzondere Amerikaanse bieren.

bier_New Belgium_Ranger

Ale met koriander

Zo viel mijn oog op de New Belgium Brewing Company. Letterlijk. Gezeten in een bijzonder goed gesorteerd biercafé in een voorstad van Orlando gleed mijn belangstellend rondkijkende blik herhaaldelijk langs een emaillebord van deze brouwerij. Bier ervan was aan de toog eveneens verkrijgbaar: Trippel, een ale gebrouwen met koriander.

Radicaal anders

Opgericht werd New Belgium al in 1991 in Fort Collins (Colorado). Het is aannemelijk dat de naam is geïnspireerd door een fietstocht langs brouwerijen in België door de eigenaren, waar ook het logo naar verwijst. Tegenwoordig is New Belgium qua productie de nummer 3 van alle craftbeer-brouwerijen in de VS, en de nummmer 8 in het klassement met brouwerijen over all. Niet alleen met brouwen maar ook qua bedrijfsvoering doen ze het radicaal anders dan de AmBevs en de SABMillers. Medewerkers van de brouwerij kunnen mede-eigenaars worden. Daarnaast is de werkwijze gericht op duurzaamheid en energiezuinigheid. Het grootste gedeelte van de stroom wordt betrokken uit windenergie. Daarnaast heeft de brouwerij een installatie die methaangas wint uit een bijproduct van de waterzuivering, en een energiezuinige brouwketel.

Minder bitter dan verwacht

En smaakte het een beetje, die Trippel van New Belgium? Een bovengistend ale met 7,8% alcohol die goudgeel en vrij helder uitschenkt in het glas. De schuimkraag is mouse-achtig en slaat relatief snel neer. Het aroma is voornamelijk fruitig/esterig met hints van lichte mout. De smaak is mild, zoetig met een kruidige toets, waarschijnlijk door de combinatie van de gebruikte gist en de koriander. Maar hoe dan ook met minder bitterheid dan je van een tripel zou verwachten. In de mond voelt de Trippel romig aan en qua body vrij medium. Hoptoetsen word je bij het proeven pas later gewaar. Dan meldt zich toch ook een bittertje, wat de smaakbalans ten goede komt.

Aangename kennismaking

New Belgium Trippel is niet zo rijk en divers geschakeerd als zijn in oud-België gebrouwen counterparts. Maar dat komt zeker en vast doordat de Trippel van New Belgium wat lager is qua alcoholpercentage. Daardoor mist hij de punch, de urgentie die een ouderwetse Tripel voor mij tot een van de aantrekkelijkste bierstijlen maakt. Maar niettemin: een aangename kennismaking met een bijzondere brouwerij.

 

Een gedachte over “New Belgium Trippel: craft ale met koriander

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *