Frisse tripel van gerst, tarwe en haver

bier_karmeliet

De regenwolken waren weggetrokken boven Maastricht. Het cafépersoneel veegde stoelen en tafels droog van de terrassen op een pleintje in het Stokstraatkwartier, waar we neerstreken na een dag afzien op de fiets stroomopwaarts zwoegend langs de boorden van de Maas, steeds zuidelijker door regen, regen, regen. We namen plaats en bestelden. Het was mijn eerste kennismaking met Karmeliet Tripel. Hij hakte er stevig in: verfrissend qua smaak, maar vol pit en een respectabel alcoholpercentage van 8,4. Maar hij nestelde zich die middag in augstus direct in mijn lijstje favoriete bieren.

Gerst, tarwe, haver

Karmeliet wordt sinds 1996 gebrouwen door Brouwerij Bosteels uit Buggenhout. Zogezien is deze Tripel een broertje van Pauwels Kwak. Het bovengistende bier valt in de stijl van Belgische abdij-tripel. Het is geïnspireerd op een brouwrecept van de broeders Karmelieten in Dendermonde, overgeleverd uit de 17e eeuw. Wat Karmeliet onderscheidend maakt is dat het gebrouwen wordt met drie granen: naast gerst en tarwe ook haver. Daarnaast bevat het bier een uitermate kleurrijke giststam met aroma’s van banaan en vanille.

Het verdient aanbeveling om een Karmeliet koud te drinken, op een schenktemperatuur van 6 tot 9 graden Celsius. Dat maakt dat ik altijd met name in het warme jaargetijde zin krijg in deze tripel. Het vloeit goudkleurig in het glas met een royale schuimkraag, die in het authentieke lelieglas dan ook goed de ruimte krijgt. Het resultaat is een complex bier, fruitig maar pittig, met een smaak die herinnert aan sinaasappel. Het kent een prettig, romig mondgevoel en stevige koolzuurvorming.

Loftrompet

De populariteit van Karmeliet Tripel heeft ongetwijfeld een vlucht genomen, toen de gerenommeerde Britse bierkenner Michael Jackson er in zijn boek ‘The Great Beers of Belgium’ (1997) er de loftrompet over stak. Maar er zijn nog meer lauweren die de kwaliteit van het bier onderschrijven. Zo won Karmeliet in de verkiezing World Beer Awards 2008 goud in de categorie Pale Ale Abbey.

Bezoek de website van Brouwerij Bosteels

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *