“D’n Duvel komt van Breendonk”

bier_Duvel

Het is een van de pioniers op het gebied van export van Belgische speciaalbieren. Tegenwoordig staan ze in de meeste supermarkten bij ons strak in het gelid: sixpacks Duvel. Maar wat is eigenlijk de oorsprong van dit bier?

Ooit werd ik op weg naar Brussel bij Antwerpen door de stem van mijn navigatiesysteem de weg opgestuurd die westelijk parallel loopt aan de E19. Ik ben geen fan van dat soort expreswegen, waar ze in België patent op lijken te hebben: vierbaans met veel gelijkvloerse kruisingen, stoplichten, talloze op- en afritten naar bouwmarkten, bruidsmodezaken, benzinepompen en frietkotten, een woud van officiële en informele gebodsborden en richtingaanwijzers. Vermoeiend, heel vermoeiend autorijden is dat.

Rode belettering

Niettemin zag mijn echtgenote op de bijrijdersstoel mijn ogen op enig moment oplichten. Ze volgde mijn blik bij een van de talrijke kruispunten naar rechts en kon een glimlach niet onderdrukken. Voor het rode stoplicht werden mijn ogen getrokken door een werkelijk gi-gan-tische stapel bierkratten. Blauw van kleur, met rode belettering. Ik geloof dat ik iets zei in de trant van: “O, daar wil ik wonen…” Want daar aan de kant van de weg gesitueerd was de brouwerij van mijn favoriete bier: Duvel.

Onmiskenbaar

Dat hebben ze bij de firma Duvel Moortgat in Breendonk toch geweldig gedaan. Hun onmiskenbare product, goudgeel en enigszins troebel met een royale schuimkraag en frisse, fruitig-droog, rins bittere smaak, kent gelukkig vele liefhebbers. Daardoor hoef je in Nederland vrijwel geen moeite te doen om ervan te genieten. Het is tot in de meeste supermarkten gewoon verkrijgbaar en ook flink wat horecagelegenheden hebben het onder de kurk. Voor zover ik me kan herinneren, moet Duvel een van de eerste Belgische speciaalbieren überhaupt zijn die op de Nederlandse markt te koop waren.

Goddeloos

Het bier kent zijn oorsprong vlak na de Eerste Wereldoorlog. Aanvankelijk Victory Ale gedoopt, volgde halverwege de jaren ’20 de verandering in de naam zoals we die nu kennen. Volgens de overlevering is die geïnspireerd door de spontane uitroep van een deelnemer aan een proeverij, die oordeelde dat het bier “een echte duvel” was vanwege het relatief hoge alcoholpercentage van 8,5%. Door deze naamsverandering werd het bier van de familie Moortgat de “goddeloze” tegenhanger van de abdijbieren, die in dezelfde tijd populair werden.

Innoveren

Brouwerij Duvel Moortgat is ook in de 21ste eeuw nog een familiebedrijf. Dat niet alleen succesvol de blauwe kratten met de rode belettering exporteert en expandeert, maar ook en passant zijn vertrouwde product innoveert. En dat heel verdienstelijk: sinds 2012 produceert de brouwer uit Breendonk jaarlijks Duvel Tripel Hop. Dat is het vertrouwde recept, maar dan bereid met een extra, spannende hopsoort. Gebrouwen in beperkte oplage is het in tegenstelling tot het origineel vrijwel alleen verkrijgbaar bij onze zuiderburen. Ieder voorjaar komt de nieuwe versie op de markt. De liefhebbers zijn al begonnen met aftellen.

>> Bezoek de website van brouwerij Duvel Moortgat

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *