Wereldkampioen van ingetogen schoonheid

bier_tongerlo

Een label met de tekst “World’s best beer” wekt nieuwsgierigheid en schept verwachting. Het staat er wel degelijk, op de hals van iedere fles Tongerlo Blond. Wat zit er onder de kurk? Het is van ingetogen schoonheid. Je moet het leren kennen. En als je die moeite neemt, heeft het veel te bieden.

Erkend Abdijbier

De bieren van Tongerlo zijn sinds 1999 erkende Belgisch Abdijbieren. In het klooster van de Norbertijnen van Tongerlo had bierbrouwen een eeuwenlange traditie. Waar pas bij het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog een einde aan kwam toen de Duitsers de koperen ketels uit het brouwhuis in beslag namen.

Ook tegenwoordig is bier een voorname bron van inkomsten voor het klooster. Sinds de jaren ’50 wordt het evenwel gebrouwen onder licentie. Deze is sinds 1990 in handen van brouwerij Haacht in Boortmeerbeek, een plaats gelegen aan de oude steenweg van Mechelen naar Leuven

Vers witbrood en honing

Het wereldwijd beste bier van 2014 schenk je koud: op 8-10 graden Celsius. Koperkleurig en troebel vloeit het in je glas, maar de schuimkraag zakt snel in. Aan de oppervlakte van je glas blijft een dunne schuimende waas. Tongerlo Blond heeft een aroma van gist, met discrete associaties van vers witbrood en in de verte honing. Voor een blond bier is het qua smaak robuust, zeker als je in beschouwing neemt dat het maar 6% alcohol heeft. In de mond een licht zoetje, een geraffineerd citrusachtig zuurtje, een subtiele smaak van mout, graan, brood: er zit wel degelijk wat in.

Tongerlo Blond mist het plakkerige op de tong dat veel lichtere blonde bieren eigen is. En in de afdronk duikt, héél voorzichtig, bijna verlegen, de smaak op van zuurtjes. Ik moest denken aan een smaak van heel lang geleden: de ijsbonbons van Fortuin, je kent ze misschien nog wel, die met de ene en de andere helft van een Nederlands spreekwoord erop. Kersensnoep, roze zuurstok van de kermis.

Het beste bier ter wereld hoeft kennelijk niet het meest spectaculaire te zijn. Het predicaat schept wel torenhoge verwachtingen. Dat kan ertoe leiden dat het tegenvalt als je het bier voor het eerst proeft. Tongerlo Blond is van een ingetogen schoonheid. Een soort muurbloempje, makkelijk over het hoofd te zien. Maar voor wie de moeite neemt het te leren kennen, heeft het veel te bieden.

>> Neem een kijkje op de website van de brouwers van Tongerlo Blond, brouwerij Haacht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *