Mechels trots van wereldfaam

bier_carolus (1)

Mechelen, is dat niet die stad waar je onderweg van Antwerpen naar Brussel in zo’n minuut of tien voorbij rijdt? Off the beaten track. Maar voor wie wil, is er genoeg te ontdekken. In de 16e eeuw residentie van het Spaanse gezag in de Nederlanden was Mechelen kortstondig de belangrijkste stad van de Lage Landen. Uit die periode is veel bewaard dat de Mechelse binnenstad charme geeft. Een van de Begijnhoven bijvoorbeeld die van de UNESCO het predicaat Werelderfgoed heeft gekregen. Bij dat Begijnhof vindt een onderneming zijn oorsprong die Mechelen aan het begin van de 21ste eeuw, bij een selecte groep liefhebbers, van wereldfaam voorziet: stadsbrouwerij Het Anker.

Rijk geschakeerd

De brouwerij vindt haar oorsprong in 1369. Uit dat jaar dateert een aantekening in het kasboek van een van de Mechelse kerken. In haar huidige vorm bestaat de brouwerij sinds 1873. De brouwerij is tegenwoordig nog steeds in handen van dezelfde familie die haar in de 19e eeuw groot heeft gemaakt. Ze produceert een rijk geschakeerd pallet aan bieren, waarvan een toch echt het paradepaardje is: Gouden Carolus. Mechels trots is vernoemd naar de gouden munten die in de 16e eeuw in de stad werden geslagen, met de beeltenis van Karel V erop: de keizer van het rijk waar de zon nooit onder ging.

Die naam was ik natuurlijk als bierliefhebber al regelmatig tegengekomen, meestal in begeleiding van een flinke dosis superlatief. Achtenswaardig bier en van de zes varianten is er een het meest gelauwerd: de Gouden Carolus Dubbel Classic. In 2010 werd het uitgeroepen tot het beste donkere bier ter wereld. Sinds 2011 komt het voor op de lijst met de 18 beste Belgische bieren zoals die werd samengesteld op basis van het vermaarde onderzoek van de Vlaamse consumentenorganisatie Testaankoop.

Prettig verrassend

De Dubbel Classic is een ongefilterd bier van hoge gisting met een alcoholpercentage van 8,5%. Het schenkt donkerbruin, haast robijnachtig en maakt in het glas een stevige kraag. Het aroma geeft associaties van rood fruit, rozijn, dadel, mout en gist. De smaak is van bitterzoete karamel, geroosterde mout, overgaand in rozijn en hoppige bitterheid. Dat geeft het bier een frisse afdronk. Prettig verrassend en atypisch voor menig dubbelbier dat toch een beetje plakkerig aanvoelt in de mond. De Gouden Carolus Dubbel Classic kent geen uiterste houdbaarheidsdatum en wordt eigenlijk alleen maar beter naarmate hij langer rijpt. Een mooi bier, dat zijn faam alle eer aandoet.

>> Breng aan bezoek aan de website van brouwerij ‘Het Anker uit Mechelen

Dit artikel staat ook op mijn culinaire blog Koolstoven

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *