De terugkeer van de Tempelier

bier_tempelier

Ooit, in de diepe middeleeuwen waren het de Tempeliers die zorgden voor de veiligheid van pelgrims onderweg in het Heilige Land, naar het graf van Jezus in Jeruzalem. Vechten, bidden en verplegen: dat was hun core business. De Tempeliers waren nauw betrokken bij de kruistochten. De koning van Frankrijk verbood en ontmantelde de organisatie in de 14e eeuw omdat de ridderorde te machtig dreigde te worden in zijn rijk.

Overdadig en ongebonden leven

De ridders van de Orde der Tempelier leven voort in de volksmond als lieden die van wanten wisten als het op drinken aankwam. Waar komt anders het gezegde vandaan: ‘Drinken als een Tempelier’? Het moet geïnspireerd zijn op het overdadige en ongebonden leven van deze riddermonniken. We bezigden die uitdrukking al in de 17e eeuw. De Nederlandse dichter Constantijn Huygens gebruikt haar:

“Ick bend’er by geweest, ’t is waer, daer Dronckaerts saten,

En sopen als Templiers, en vloecten als Croaten.”

Het bier Tempelier is een merk van de brouwfirma Corsendonk uit Turnhout. Brasserie Du Bocq produceert het in haar brouwerij in Purnode. Daar worden alle bieren gebrouwen met de naam Corsendonk. Du Bocq is een familiebedrijf, sinds 1858 gevestigd in de streek tussen Namen en Dinant in Wallonië. Sinds 1967 legt het zich toe op speciaalbier. Tempelier is een oud label van brouwerij De Sleutel in Betekom, die er mee ophielt in 1979. Het nu verkrijgbare Tempelier wordt gebrouwen sinds 2009 en heeft feitelijk niks te maken met het ‘oude’ bier.

Koud drinken

Tempelier is anno 2015 een koperkleurig, bovengistend bier. Het heeft 6% alcohol, en komt ongefilterd in de stijl van Belgisch Ale. Drink een Tempelier koud: de aanbevolen temperatuur is 5 graden Celsius. Het gistgehalte maakt het rijk aan vitamine B. Je kunt zelf bepalen of je de gist mee uitschenkt in je glas. Het bier komt het beste tot zijn recht in een bokaal waarin je ook een Trappist zou schenken of in een tulpvomig glas. Toen ik het bier gisteravond proefde, verdween de schuimkraag snel. Maar dat kan te maken hebben dat het werd geschonken in een glas dat een poos niet was gebruikt voordat ik het afwaste.

Het bier kent een gistachtig aroma dat heel in de verte een beetje aan butterscotch herinnert. De smaak is vrij rechttoe rechtaan droog, relatief zuur, een beetje op het metalige af. Als het bier wat langer in het glas staat, ontwikkelen zich moutachtige toetsen in de smaak. De afdronk is strakdroog, wederom best zuur. Wat verder opvalt: het bevat actief koolzuur dat op sommige plaatsen in het glas kopjes vormt in de oppervlakte van het bier.

Diepgang en balans ontbreken

Tempelier is een voor het oog mooi gebrouwen bier dat in aroma en smaak de diepgang en balans mist om echt te overtuigen. Bij een kennismaking met een onbekend bier is de smaakervaring evenwel erg afhankelijk van subjectieve factoren. Daar ben ik ondertussen wel achter. De Tempelier zou een tweede kans behoeven om een nog gefundeerder oordeel te vormen. In dat geval wil ik hem kouder drinken. Maar ik moet bekennen dat er bieren hoger genoteerd staan voor zo’n tweede kans.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *