Jekyll and Hide van de Nederlandse brouwers

brouwerij Oersoep in Nijmegen

De geschiedenis van de Nijmeegse brouwerij Oersoep laat zich, een beetje gechargeerd, als volgt samenvatten: van het fornuis, via de garagebox naar een oude soepfabriek. De naam Oersoep verwijst naar het begin van het leven op aarde: de ontwikkeling waarin uit eencellige organismen complex leven ontstond. Voor brouwers Sander Kobes en Kick van Hout is het brouwproces vergelijkbaar: uit een soep van mout en water maken eencellige organismen (gist) complexe bieren en smaken. De naam refereert daarnaast aan een aantal oude biertypen die door de brouwerij gemaakt worden met wilde gisting: uniek in Nederland. Hun inspiratie om te brouwen kregen de twee vanuit hun wens om bieren te maken die ze zelf nergens konden kopen.

Schoon en wild

In hun brouwerij, gevestigd in de oude Honigfabriek aan de Waalkade, brouwen ze bij Oersoep wat ze zelf lekker vinden. Dat zijn enerzijds droge, verfrissende complexe bieren: traditionele stijlen zoals saison of Berliner Weisse, met gecontroleerde gisting. Anderzijds zijn er de donkere, ongefilterde, intense en complexe bieren die ontstaan door spontane gisting. Dit verklaart waarom de brouwerij van Oersoep uit twee afzonderlijke delen bestaat. Aan de een kant glimmende tegels en blinkende metalen brouwketels en vergistingstanks, in de wandelgangen de ‘schone’ kant genoemd. Aan de andere kant bepalen hout en voor een belangrijk deel ook duisternis de sfeer: de ‘wilde’ kant.

bier rijpend op vat bij Brouwerij Oersoep

Jekyll & Hide

Aan de wilde kant ontstaan de bieren van spontane gisting. In de deels enorme vaten duurt de ambachtelijke vergisting soms wel meer dan twee jaar. Daarnaast maakt Oersoep in de wintermaanden gebruik van een koelschip: een open bak ter grootte van een klein zwembad. Hierin storten de brouwers de gekookte wort om de vergisting op gang te brengen. Op de scheiding tussen de ‘schone’ en de ‘wilde’ kant wordt streng toegezien. Zo beschouwd is Oersoep een brouwerij met twee gezichten: de Dr. Jekyll and Mr. Hide van de Nederlandse brouwerswereld.

Lokaal en duurzaam

Oersoep maakt veel gebruik van streekproducten, zoals fruit uit de Betuwe, lokale honing of granen. Bierbostel, het restproduct van het brouwproces, levert de brouwerij aan agrarische bedrijven in de buurt als veevoer of als voedingsbodem voor diverse gewassen.

Dit artikel verscheen eerder op de website van de Beerwulf Brouwerijverkiezing 2018 als portret van de populairste, meest bijzondere brouwerij in de provincie Gelderland.

Frits Dunnink on EmailFrits Dunnink on FacebookFrits Dunnink on InstagramFrits Dunnink on LinkedinFrits Dunnink on Twitter
Frits Dunnink
bierjournalist en merkenbouwer voor speciaalbierbrouwers at Bierschrijver
Dit is een artikel van Frits Dunnink (1971). Als bierschrijver combineert hij ruim vijftien jaar ervaring in marketing en (online) communicatie met vakkennis van bijzonder bier. Werkt professioneel als merkenbouwer voor speciaalbier-brouwers of als bierjournalist. Neem eens contact met hem op om verder kennis te maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *